Hvad er te? Forskellen mellem ægte te og urtete

Jan P. Olsen

Te har været en vigtig del af vores samfund i århundreder. De gamle grækere og romere, stammer i Amerika og munke i Asien har anvendt te som en medicinsk drik. Te spiller en rolle i sociale sammenhænge, men varierer dramatisk i stil fra en japansk te-ceremoni til en simpel kop te med veninden på terrassen eller med fødderne i sofaen.

Te er elsket af forskellige kulturer som den engelske eller portugisiske og er en vigtig eksportvare fra afrikanske lande som Kenya. Tilberedning af te indeholder strikse regler alt efter lokale traditioner. Og te tilbehør kan gøre en almindelig kop til en speciel ceremoni og gøre den til en drik, der kan forene samfund og hele åbne sår.

Tes historie – den korte version

Te stammer fra Kina, hvor den blev brugt under Shang dynastiet som en traditionel medicin, men blev først for alvor udbredt som en mere almindelig drik under Tang dynastiet. Portugisiske præster var de første europæere, som opdagede teen, da de besøgte Kina i det 15. århundrede.

Te blev først indført til Europa i det 16. århundrede og det tog mere end 100 år fra dette til det blev en almindelig drik i Storbritannien i det 17. århundrede. Te har været en vigtig del af kolonitiden og har også givet navn til historiske begivenheder, som Boston Tea Party.

I Sydamerika blev te især anvendt som en spirituel drik. Yerba Mate skulle være gudernes drik og derfor gav te de drikkende stor indsigt i deres eget helbred og verden omkring dem – ifølge fortællingen. Yerba Mate er en spirituel sydamerikansk drik og sammenlignes ofte med ayahuasca, når det kommer til at kombinere drikkevarer og filosofi.

I 2018 producerer Kina og Indien over 60% af al te i verden. Over tid er te-produktionen gået fra at være manuelt håndarbejde til at være overtaget af maskiner. Det er dog stadig muligt at finde te-varianter, der er fremstillet efter traditionelle metoder.

tekop

Forskelle mellem te

Forskellen mellem de tusindvis forskellige te typer, kan brygges ned til måden at dyrke te på og måden at fremstille teen på.

De er to hovedtyper af te: Ægte te og urtete.

Ægte te kommer alle fra Camellia Sinensis planten – også kendt som te-planten – og inkluderer grøn te, hvid te, sort te og oolong te. Teplanten er en evigt grøn plante, som vokser i mange forskellige områder, som kan give unikke aromaer til hvert enkelt kop te.

Urtete er helt uden koffein og er ikke lavet fra blade fra Camellia Sinensis planten. I stedet er disse urteblandinger lavet fra krydderier, blomster og blade fra andre planter, herunder frugt og urter. Ofte er urtete dog lavet af ægte teblade med urteinfusion for at få en bestemt smag. Urteinfusioner kan kategoriseres som sort, grøn, hvid eller oolong alt efter hvilke teblade og processer, der er anvendte til at skabe urteblandingen.

Oxideringsproces

Selvom alle de ægte tetyper kommer fra den samme plante, så er de forskellige på grund af oxiderings- og gæringsprocessen af tebladene. Oxidering er en naturlig proces, der berører farven og smagsprofilen af tebladene. Bladene høstes fra teplanten og rulles så enten af hænder eller af en maskine. Rulleprocessen gør, at bladene ”knækker” og det tillader ilt at reagere med bladenes enzymer og leder til de forskellige typer af ægte te.

Grøn og hvid te oxideres ikke og tørres blot efter høsten. Bladene knækkes ikke men tørrer enten i solen eller på anden vis. Sort te derimod oxideres fuldt ud, mens oolong te kun delvist oxideres. Teproducenter er eksperter i at oxidere bladene og nogle gange gentages processen for at få de helt rigtige og præcise aromaer frem i teen.

Generelt har fuldt oxiderede te som sort te kraftigere aromaer og smag og er mørk brun eller brændt rød i farven. Mindre oxiderede te, som hvid te, vil have en blødere og mere delikat smag og er let grøn eller gul i farven.

te typer

Typer af te

Nu da du ved hvorfor te er forskellig ved produktionen, så lad os kigge lidt på hvordan de adskiller sig i smagen og i måden de virker på.

Sort te

Sort te er en af de mest populære te typer i verden og er også den mest produceret. Bladene høstes og visner hvorefter de rulles så de afgiver enzymer, der reagerer med ilt. Efter rulningen spredes de ud, så fuld oxidering finder sted. Når bladene bliver brune opvarmes de for at forhindre yderligere oxidering og ændring i smag.

Oxideringsprocessen i sort te efterlader stærke, næsten voldsomme aromaer i teen. Denne te har et kraftig smagsprofil og er typisk dyb brun, brændt rød eller sort i farven. Den beskrives ofte som rig i smagen med duft af mørk chokolade, dadler og rosiner. Sort te har også det højeste indhold af koffein af alle ægte te typer, undtagen matcha grøn te med 60 til 90 milligram i hver kop med 25 cl.

Der er flere populære typer af sort se, blandt andet Darjeeling, Assan, Ceylon og English Breakfast. Assam og Darjeeling er næsten udelukkende fremstillet i Indien, hvor den første er kraftig og stærk, mens den anden er mere frugtig og blosteragtig. Ceylon sort te laves mest i Sri Lanka (tidligere Ceylon) og smager fyldig og stærk. Engelsk breakfast te elskes af englænderne og inkluderer ofte Earl Grey breakfast te, som har bergamot og citrus i smagen.

Oolong te

Oolong te er delvist oxideret og beskrives ofte som en blanding af sort og grøn te. Den kendes i Kina som Wulong te og har brune blade og det giver en jævn, kraftig te. Oolong te blade dyrkes udelukkende i det sydøstlige Kina og Taiwan. Den er blandt de dyreste og mest eksklusive te typer i verden. Oolong te har en lang tradition og kan indeholde en større og mere varieret smagsprofil end andre te typer.

Oolong te blade placeres i bambuskurve, hvor bladene gnides forsigtigt, så der opstår en let oxidering. Bladene berøres kun let på overfladen, så det inderste holdes intakt og grønt. Når teen oxiderer, bliver Oolong enten medium grøn eller dyb ravfarvet. Mørk Oolong te har lidt chokolade og brændt sukker i smagsprofilen mens lysere Oolongs har aromaer, der er mere blosteragtige og bløde.

Grøn te

I te produktionen er grøn te den, der gøres næst mindst ved. Denne te er en smule stærkere end hvid te og er fuld af antioxidanter. Den har en klar grøn farve, som næsten minder om farven af tebladene.

Grøn te fremstilles af blade, der visner indtil de er løse, hvorefter de tørres. Bladene bliver enten opvarmet eller dampet med forskellige teknikker, herunder ristning. Under tørringsprocessen rulles bladene til lange tynde former eller perler afhængig af typen af grøn te.

Generelt er kinesisk grøn te ristet, mens japansk er dampet ved høje temperaturer. Ristningen giver en blød, aromatisk smag, mens dampningen giver en mere krydret aroma.

Smagen i grøn te kan variere meget fra det græslignende og jordet til nødder, ristet træ og friske blomster. Som med vin afhænger grøn tes smagsprofil af ”terroir” – en betegnelse der beskriver indflydelsen fra regionen, klimaet, jordbunden, vejret og dyrkningen på smagen. En grøn te fra Kina vil for eksempel smage helt forskellig fra en dyrket i Japan eller i et sub-tropisk område.

Grøn te passer godt til de fleste te-drikkere, selvom den kan være bitter, hvis den brygges for stærk eller for lang tid.

Lidt om Pu-erh te

Pu-erh te defineres som en post-oxideret te. Bladene fra te-planten bliver udsat for varme, som slår enzymerne ihjel, som ellers er ansvarlig for oxideringen. Det betyder at planten ikke tillades at oxidere og man kan sige, at pu-erh er en subtype af grøn te.

Det gælder for rå pu-erh te, men hvad med lagret pu-erh te? Lagret pu-erh te får lov til at udvikle aromaer over tid ligesom en fin vin. En mikrobiologisk proces oxiderer bladene i stedet for den normale oxidering, der anvender luft. Bladene lagres i 10 til 15 år, hvor den naturlige oxidering sker – derfor kaldes det post-oxidering.

Smagen og sundhedsfordelene ligner mere sort og grøn te på grund af denne oxidering. På grund af den naturlige oxidering er der nogle te-drikkere, der mener pu-erh te er en selvstændig ægte te.

Hvid te

Hvid te er den mindst forarbejdet te af de fire te typer. Denne te er fremstillet ved kun at bruge unge teblade og høsten foregår hurtigt over et par dage i foråret. Hvid te opfattes ofte som den sundeste og mest naturlige te, da den ikke forarbejdes og tørrer naturligt.

Hvid te har en delikat men kompleks aromaprofil. Den er god for kendere, der sætter pris på en sjælden og kompleks drik, men også for begyndere, som vil synes om dens delikate, søde smag, der er helt fri for bitre indslag.

De to mest populære hvid te er kinesiske; Bai hao Yin Zhen og Bai Mu Dan måske mere kendt som Silver Needle og White Peony.

Silver Needle eller sølvnål går for at være den højeste kvalitet, da den kun anvender de sølvlignende hvide skud fra planten end selve bladene. Teen har en delikat smag, der er naturlig sød og lidt som kaprifolium. White Peony fremstilles fra skuddene og de to første blade fra te planten. Indholdet af bladene gør smagen mere robust og farven mørkere end sølvnålen.

Prøv dem alle

Alle te typer har en unik, smagsfuld oplevelse, som kan vække eller afslappe dine sanser. At drikke te er en god måde at slappe af efter dagen på kontoret eller være sammen med andre omkring. Til hjemmelavet urtete kan du dyrke din egen tehave og selv høste og tørre dine favorittyper. Du skal blot plante dine favoritblomster, rødder og krydderier og blande det med ægte te efterfølgende. Om du foretrækker iste eller te med varmt vand – der er en temperatur og en smag for alle.

Loved this? Spread the word


Ud over min store interesse for vin har jeg opdaget te, som på mange måder har lige så mange nuancer, kompleksitet og aromaer at gå på jagt i. Jeg elsker at videreformidle mine opdagelser og når jeg ikke gør det, kan du finde mig på en løbe- eller cykeltur. Eller med en kop te eller et glas vin i hånden.

Jan P. Olsen

Lignende artikler

Hvid te – alt du skal vide om denne ægte te

​Read More

Pu Erh te – Ultimativ guide til lagret Pu Erh te

​Read More

Te guide – få din basis viden om te på plads

​Read More
Giv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!