Hvid te – alt du skal vide om denne ægte te

Jan P. Olsen

Hvid te er en delikat te, der er kendt for sine fine aromaer. Den er elsket for sin minimalt forarbejdet og naturlige stil og beundret for dens traditionelle produktionsproces, som er foregået gennem århundreder.

Den er også lidt overset i forhold til de mere kendte tetyper som grøn te og sort te. I gammel tid var det kun de kongelige, der drak hvid te, men i dag kan alle nyde de fine smagsnuancer og du kan udvide din te-horisont til mere end de traditionelle typer. Prøv noget nyt og læs om hvad hvid te kan tilbyde i denne omfattende guide.

Hvad er hvid te?

Hvid te er en ægte te – sammen med grøn te, oolong te, sort te og pu-erh te – hvilket betyder, at den er lavet af blade fra teplanten Camellia Sinensis. Den er kendt for dens helbredsmæssige egenskaber, som inkluderer muligt vægttab, bedre hud og mindre inflammation.

Hvid te er ikke oxideret og laves kun fra de unge skud og blade fra te-planten. Den høstes i det sene forår eller tidligt på sommeren. Bladene høstes før de er helt åbne og er karakteriseret ved små hvide hår rundt om bladene.

Hvid te er den mindst forarbejdet te af de ægte te-typer. Produktionsprocessen indeholder kun høsten og at bladene visner og tørrer. Hvert blad plukkes med hånden og visner i 72 timer enten direkte i sollyset eller i et lokale, der temperaturstyret. Derefter tørres bladene så de ikke oxiderer.

hvid te - blød og aromatisk

Resultatet af denne minimal produktionsproces er en delikat og fin te, der anses for den friskeste i verden. Hvid te har søde, blomsteragtige aromaer og en blød smag. Den kan også indeholde dufte som honning, citrus, vanilje, fersken, melon og abrikos. Hvid te er typisk let og mild i smagen men med en nuanceret smagsprofil.

Hvid te kan kombineres med urtete for at give den mere smag. På samme måde som sort te bruges som basis for Earl Grey og masala chai.

Hvid te’s historie

Hvid te blev først produceret under kejserdømmet i Kina. Teen er opstået omkring år 600 til 1300 og begyndte med det samme at blive populær i den kinesiske kultur. Kejserne blev forkælet med fin te fra de lokale samfund som en form for betaling og for at vise respekt og taknemmelighed.

Ægte hvid te, som vi kender den i dag, blev kun nydt af kejserne og deres tætteste omgangskreds. Kejserne etablerede deres egne tehaver til at dyrke teplanter til deres delikate te. De tidligste hvide te ser ud til at komme fra Tang dynastiet, som høstede sølvnåle blade og blandede dem i kager sammen med andre krydderier og urter. I dag er silver needle te stadig den mest berømte af de hvide te.

Det efterfølgende Song dynasti tilførte flere delikate blomsteraromaer som krysantemum til deres hvide te og Qing dynastiet var det første til at lave te med løse blade fremfor pulver eller kager.

De mest populære hvide te varianter

Silver Needle Hvid te (Bai Hao Yin Zhen)

Silver needle hvid te anses for at være den bedste af de hvide te-typer. Det er en bestseller blandt tenydere og er ofte en del af udsøgte te-prøver. Den laves især i Fujian provinsen i Kina og de bedste kommer fra Fuding. Det er kun de yngste skud, der høstes fra Da Bai versionen af teplanten. De første skud er normalt mellem 15. marts og 10. april og bladene høstes kun i solvejr.

Denne type af hvid te er dyb grøn med hvide hår på bladene og brygges til en bleg gul te. Ægte Silver needle hvid te indeholder ikke stilke eller åbne blade – kun skud. Den brygges bedst med vand, der er 74 grader varmt. Te-skuddene skal trække ca. 5 minutter før de fjernes. Den rigtige infusion giver en bleg gul te med aromaer og smag, der er let og mild sød.

Hvid Pæon hvid te

Hvid Pæon te (eller Peony te) er kendt som den næstbedste kvalitet af hvid te. Den er billigere end Silver needle. Teen er lavet af en kombination af to åbne teblade og et uåbnet skud. Bladene høstes ved håndkraft mellem 15. marts og 10. april. Hvis det regner, er tåget eller frostvejr høstes der ikke for ikke at ødelægge teens delikate natur.

Den rigtige bryg resulterer i en medium gylden eller mild grøn farve. Den har en stærkere smag end silver needle og har blomsteragtige aromaer som pæon og krysantemum. Smagen er blød og delikat.

Darjeeling hvid te

Darjeeling hvid te produceres i Darjeeling regionen i Indien og altså ikke i Kina. Den vokser i højderne og bladene høstes og tørres i direkte sollys. Teen har en moscatel (som druen) duft med lidt honning og giver en bryg med lidt dybere gylden farve end andre hvide te varianter.

Forkæl dig selv med udsøgt hvid te

Hvid te er en ægte te med minimal forarbejdning, så den beholder de naturlige aromaer og delikate smag. Det er en traditionel kinesisk te, men laves nu også i Indien. Løs hvid te er som skrevet snart mange gange delikat og kompleks, men så let at gå til, at den både kan nydes af begynderen og den mere erfarne tedrikker. Så gå glad om bord i denne skønne te.

Loved this? Spread the word


Ud over min store interesse for vin har jeg opdaget te, som på mange måder har lige så mange nuancer, kompleksitet og aromaer at gå på jagt i. Jeg elsker at videreformidle mine opdagelser og når jeg ikke gør det, kan du finde mig på en løbe- eller cykeltur. Eller med en kop te eller et glas vin i hånden.

Jan P. Olsen

Lignende artikler

Pu Erh te – Ultimativ guide til lagret Pu Erh te

​Read More

Te guide – få din basis viden om te på plads

​Read More

Hvad er te? Forskellen mellem ægte te og urtete

​Read More
Giv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!