Pu Erh te – Ultimativ guide til lagret Pu Erh te

Jan P. Olsen

Pu Erh te er helt anderledes fra andre ægte tetyper, på grund af den unikke måde at lave teen på. Det er en lagret te, som giver den en rig aromaprofil med en kompleks smag. Te-elskere sætter stor pris på den tradition, der er en del af processen med at lave denne te og dens lidt svampede og træagtige smag.

Denne kinesiske te har fortsat sin rejse fra Asien til Europa og den vestlige verden. I dag findes Pu Erh te i lokale cafeer og online i mange former. Læs mere i denne guide om Pu Erh te og hvordan den kommer fra blad til din tekop.

Hvad er Pu Erh te?

Pu Erh te er lavet fra tebladene på den ægte teplante Camellia Sinensis. Den er en af de fem ægte tetyper sammen med hvid te, grøn te, sort te og oolong te. Tebladene høstes fra planten fra det tidlige forår til sen sommer. Tebusken beskæres regelmæssigt for at der løbende vokser nye skud frem.

Produktionen af Pu Erh te

Når tebladene høstes transporteres de til produktionsfaciliteterne, der ofte er på selve teplantagen. Bladene visner for at reducere fugtindholdet i dem.

Der er to typer af Pu Erh te; rå og moden, som undergår forskellige produktionsmetoder. Rå Pu Erh gennemfører en naturlig gæringsproces mens moden Pu Erh eftergæres. Rå Pu Erh kan lagre i mere end 50 år, men typisk begynder de bedste Pu Erh te at udvikle dybe aromaprofiler efter tre til fire års lagring.

Rå Pu Erh blade bliver ristet i store woks eller metalkurve for at mindske deres enzymer, som sætter gang i oxideringen. Bladene rulles og formes derefter med håndkraft. På dette tidspunkt er bladene naturligt oxideret i et forudbestemt tidsrum, som styres hårdt af temesteren.

Moden Pu Erh te gennemgår en aldringsproces, der gør øger oxideringen. Resultatet er de samme aromaer som Pu Erh te, der lagrer i årevis men uden man skal vente i lang tid. Moden Pu Erh blade visner og så placeres de i store bunker. Bunkerne dækkes med vådt klæde, så der udvikles mikrobakterier. Disse mikrobakterier øger oxideringen og temperaturen og når temperaturen når tilpas langt op, så brydes bunkerne op for at sprede varmen og de gode bakterier.

Når tebladene når det ønskede mikrobakteriske gæringsniveau, bliver de transporteret til et lokale, hvor de tørrer fuldstændigt. Derefter pakkes bladene i store tesække, tebreve eller tekager.

rå pu erh te lagret i mange år

Hvordan smager teen?

Rå Pu Erh te har aroma og smag af jordbund og træ. Den giver en mild sød smag med en blød krop. Jo længere de rå typer lagrer, desto mere rige og dybe bliver de i deres aroma og smag. Som med god vin, bliver denne te bedre med alderen.

Moden Pu Erh te eller kunstigt fremstillet Pu Erh har også en jordet smag. Da oxideringsprocessen er meget hurtigere, udvikler den også en mere krydret smag. Den er lidt blødere og fyldig i smagen.

Vigtige producenter

Pu Erh te bliver stort set kun lavet i Kina. Den bedste af slagsen kommer fra Yunnan provinsen, hvor temestere har perfektioneret denne type te over mange århundreder. Nogle af de ældste tehuse findes i Menghai, i den sydlige del af Yunnan.

Andre vigtige kinesiske regioner for Pu Erh er Hunan, Jinggu Dai og Guangdong. Blandt de mest berømte tehuse er Xiaguan Tea Factory, Kunming Tea Factory og Changtai Tea Group.

Der laves også en smule Pu Erh te i Laos, Burma, Taiwan, Vietnam og Hong Kong.

De bedste Pu Erh i den højeste kvalitet kommer fra de 6 store Te bjerge, som inkluderer Yiwu, Yibang, Manzhuan, Mangzhi, Gedeng og Yōulè. Der er ni yderligere Bjerge i området, hvor der også fremstilles Pu Erh te.

Pu Erh te’s virkning og sundhedsfordele

Vægttab

En undersøgelse viser, at Pu Erh te muligvis kan øge vægttab ved at accelerere stofskiftet og mindske kalorieindtaget. Den er et rigtigt godt alternativ til sodavand, der ellers kan øge vægten. Det skyldes at Pu Erh te er helt uden kalorier. Når man drikker ægte te øges den kemiske reaktion i kroppen, hvor man nedbryder fedt i stedet for glucose. Dette kan øge stofskiftet og medvirker til at vi taber os hurtigere.

Forskning viser dog, at det især er nogle folkeslag, der har gavn af disse vægttabsfordele. Mange undersøgelser viser at det især er Asiater, der har gavn af dette. Dog kan te anvendes som drikkevarer af alle og dermed reducere kalorieindtaget hos de fleste. Bare sørg for at du ikke tilsætter mælk, sukker eller andre sødemidler.

Sundt hjerte

Pu Erh te kan måske sænke risikoen for hjertekarsygdomme hos nogle, når den drikkes over lang tid. Fordelene inkluderer også et lavere blodtryk og et sundere kolesterolindhold.

En undersøgelse viste, at Pu Erh te hjælper til et lavt kolesterolindhold på grund af polyfenoler og lovastatin i te. Dyreforsøg viser også, at regelmæssigt forbrug af Pu Erh reducerer niveauet af triglycerid.

Få mere energi – Pu Erh og koffein

Pu Erh te indeholder en moderat mængde koffein, der hjælper til at holde dig på dupperne og holde fokus. Den indeholder også en aminosyre, der hedder L-theanine, som hæmmer optagelsen af koffein. Det giver et langsommere energiboost, som varer længere end traditionel kaffe.

En forskning viser at den mikrobakterielle gæringsproces af moden Pu Erh te øger koffeinniveauet i teen. Hvis du vil have det bedste energiboost, så gå efter moden Pu Erh te.

En sund hjerne

Pu Erh te kan måske også hjælpe med at beskytte hjernen ved at reducere angst. Teen indeholder GABA eller gamma-aminobutyric syre, som producerer en naturlig anti-angst effekt. Pu Erh te hjælper med at dæmpe angsten ved at reducere inflammation og øge alfabølge aktivitet. Du kan læse undersøgelsen her.

Køb og drik Pu Erh te

Opdag den jordet smag og de træagtige aromaer i Pu Erh teen. Gå efter den rå Pu Erh, hvis du vil nyde den traditionelle metode med lang lagring og en rig, kompleks smag. Hvis du ikke har budgettet til det, så gå efter en moden Pu Erh, som giver dig den samme smag og aroma – næsten. Moden Pu Erh produceres hurtigere end rå og derfor har den ikke det samme høje prisskilt. Du vil elske de dybe aromaer, der er mere krydret end de rå varianter.

Loved this? Spread the word


Ud over min store interesse for vin har jeg opdaget te, som på mange måder har lige så mange nuancer, kompleksitet og aromaer at gå på jagt i. Jeg elsker at videreformidle mine opdagelser og når jeg ikke gør det, kan du finde mig på en løbe- eller cykeltur. Eller med en kop te eller et glas vin i hånden.

Jan P. Olsen

Lignende artikler

Hvid te – alt du skal vide om denne ægte te

​Read More

Te guide – få din basis viden om te på plads

​Read More

Hvad er te? Forskellen mellem ægte te og urtete

​Read More
Giv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!