Te guide – få din basis viden om te på plads

Jan P. Olsen

Teens verden er stor og kompleks, men de fleste ved ikke hvor nuanceret te kan være. De skænker bare en kop te brygget på det , de fandt i supermarkedet og går videre med deres dag. Det er der ikke noget galt i. Men te feinschmeckere ved, at teens verden er meget mere end en kop varmt vand. Det er en verden med stor kulturel og historisk vigtighed og te er et vigtigt socialt værktøj.

Hvis du vil lære lidt mere om te, er du kommet til det rette sted. Denne guide er skrevet for at give dig et glimt af forskellige tetyper, de mest populære sorter og tips til at brygge en god kop te. Du får en kort introduktion til teens verden med denne lille te guide.

Typer af te

Der er tusindvis af forskellige te aromaer og smage, men te opdeles normalt i tre kategorier; ægte te, urtete og aromatiseret te. Ægte te er lavet af blade fra teplanten, som også kendes under det botaniske navn, Camellia sinensis. Alle andre te er ikke teknisk set ægte te og derfor kaldes de urtete – de kommer af andet end fra teplanten. Aromatiseret te er te, som bruger ægte t som en basis og så tilsætter urter og andet for at lave en speciel blanding.

teblade fra teplanten

Ægte te

Ægte te består af grøn te, hvid te, sort te, oolong te og pu-erh te. Det er de eneste te, der laves fra bladene på teplanten. I Kina kaldes sort te ofte for rød te, men det henfører til sorte teblade. Denne te laves fra de helt samme blade, men forskelligheden i aroma og smag kommer fra produktionsprocessen.

Hvid te

Hvid te er minimal forarbejdet og det giver en meget delikat smag. Denne te er blomsterrig og blød med en mild aroma. Bladene høstes og tørres i solen. Så bliver de pakket til salg uden megen forarbejdning. Størstedelen af hvid te produceres ved at anvende blade fra foråret – de yngste blade og skud fra te planten. De mest kendte er Silver Needle og White Peony.

Grøn te

Grøn te er bredt anerkendt for dens sundhedsmæssige fordele. Den har et højt indhold af antioxidanter, som har vist sig at være gode mod hjertekarsygdomme og vægttab. Grøn te har længe været anvendt i den traditionelle lægekunst i Kina og er en af de mest veldokumenterede tetyper i forskerkredse.

Grøn te forarbejdes heller ikke meget men gennemgår en tørringsteknik, der giver en stærkere smag end hvid te. Bladene høstes og tørres ved at dampe dem eller ved åben ild. Der er to hovedtyper af grøn te: Japansk grøn te og kinesisk grøn te.

Japansk grøn te er dampet under tørringsprocessen. Det giver en sød, vegetal smag med lidt græs. Denne grønne te har ofte lidt duft af tang og nødder også. Den mest populære er matcha te, Sencha og Genmaicha.

I Kina bliver bladene ristet eller ”brændt” for at tørre dem. Det giver en ristet smag, der er stærkere end den japanske. Nogle af de mest sælgende er Gunpowder grøn te og Longjing.

For at få den bedste grønne te, skal du anvende varmt vand – ikke kogende vand – så undgår du, at teen bliver bitter.

Oolong te

Oolong te er en semi-oxideret te, hvor bladene udsættes for ilt og enzymer, der ændrer smagen og farven på bladene. Oxideringsprocessen gør bladene brune og giver en stærk smag.

Oolong te varierer voldsomt i smag, da den kan oxideres fra 8% til 80%. Let oxidering giver en blomsterrig og sød smag mens høj oxidering oolong er mere fyldig og jordet i smagen. De mest populære er Milk Oolong te, Se Chung og Formosa.

Sort te

Sort te har den længste oxideringsproces, som gør bladene helt sorte. Sort te har en stærk smag næsten ligesom kaffe. De fleste sorte te fremstilles i Indien, Sri Lanka eller Kina.

Indisk sort te inkluderer Darjeeling og Assam, som ofte bruges i masala chai te. Kinesiske varianter er Keemun, Dianhong og Lapsang Souchong – en unik sort te, der ristes over åben ild fra fyrretræ. Og så findes der naturligvis Ceylon, English Breakfast og Earl Grey – alle sorte te.

Pu-erh te

Pu-erh te er en unik ægte te, som er lagret. Bladene høstes og tørres. Derefter gennemgår de en lagringsproces, hvor mikrobakterier anvendes til at gære bladene og efterlader nogle dybe aromaer.

Bladene rulles normalt ind i våde klæder, som fremskynder væksten af gode bakterier. Som bladene ældes, rystes de og roteres. Den bedste kvalitet af pu-erh te kan lagre i mere end 50 år. De fleste begynder at udvikle en udsøgt smag og aroma efter fire til syv års lagring.

Urtete

Urtete er te, der laves fra planter eller dele af planter, der ikke er te-planten. Disse tetyper brygges bedst med kogende vand, da den høje temperatur tillader urterne at udskille alle aromaer og smage. Nogle af de mest populære urtete er pebermynte te, som er forfriskende og opkvikkende og kamillete, som er beroligende. Andre smage er ingefær te og yerba mate, som er kendt for dets høje indhold af koffein.

tepose med te

Teposer eller løs te

Der er megen diskussion i te-kredse om te i teposer eller løs te har den bedste kvalitet. Teposer indeholder ofte støv og aske fra te-bladene. Det betyder, at de måske ikke har alle de sunde ingredienser og smage, som løs te indeholder. Teposer begrænser også bladene og forhindrer dem i at udvikle deres aroma fuldt ud.

Fordelen ved teposer er, at det er nemt at brygge en kop te og det kræver ikke andet udstyr. Når det kommer til smag og kvalitet, er det næsten altid bedre at anvende løs te fremfor teposer.

Dyk ned i teens verden

Når du kommer til te tid, så vælg den bedste te baseret på den smag, du godt kan lide. Om du foretrækker en jordet grøn te eller en let oxideret oolong, så er det bedst at kende til basis omkring det at brygge en god kop te. Hvis du ikke er sikker på, hvilken te du foretrækker, så prøv eventuelt et gavesæt med flere tetyper i.

Du kan både lave varm te – det normale – men prøv også med is, når det er sommer. Hvis du laver en iste, så husk at fordoble mængden af te, du normalt bruger og lad den trække i flere timer, da koldt vand ikke udvikler aromaerne lige så godt og hurtigt.

Vil du lære mere om te, så følg med her på bloggen, hvor vi løbende vil komme med tips og information om alt fra teens verden.

Loved this? Spread the word


Ud over min store interesse for vin har jeg opdaget te, som på mange måder har lige så mange nuancer, kompleksitet og aromaer at gå på jagt i. Jeg elsker at videreformidle mine opdagelser og når jeg ikke gør det, kan du finde mig på en løbe- eller cykeltur. Eller med en kop te eller et glas vin i hånden.

Jan P. Olsen

Lignende artikler

Hvid te – alt du skal vide om denne ægte te

​Read More

Pu Erh te – Ultimativ guide til lagret Pu Erh te

​Read More

Hvad er te? Forskellen mellem ægte te og urtete

​Read More
Giv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu!